pl. Wolności 10, 97-400 Bełchatów
pracownianitka1@gmail.com

Pomysły na zajęcia z dziećmi w domu

Nitka podpowiada co zrobić z dziećmi w domu.

Przedstawiamy Wam kilka pomysłów na zajęcia dla dzieci gdy są w domu. Wykorzystamy wszystkie materiały, które jesteśmy w stanie znaleźć w naszych mieszkaniach.

Podzielimy nasze pomysły na różne kategorie by łatwiej Wam było szukać.

Zaczynamy od propozycji plastycznych.  Dziś rolki po pierze w roli głównej.

W pierwszej kolejności chcemy pokazać coś łatwego, dostępnego, a zarazem ciekawego dla dzieci.

Co będzie potrzebne: Rolki po papierze, kredki, nożyczki, klej (może być klajster ) i kolorowy papier lub kolorowe gazety.

Co możemy zrobić z rolek po papierze? Oto naszych 10 propozycji.

1.  Zwierzątka, Stworki, Potworki.

Jak zrobić?

Przeciąć kartkę A4 na pół. Z jednej połówki wyciąć paski, które zginamy w harmonijki. Drugą połówkę owinąć wokół rolki i przykleić. Przyklejamy harmonijki w miejscu gdzie chcemy by były ręce, nogi/łapy. Rysujemy oczy oraz inne dodatki według własnego uznania. Można użyć papieru kolorowego zamiast białego.

2         Garaż dla samochodzików.

Jak zrobić?Przygotować dowolna ilość rolek po papierze. Ustawić w stożku by przymierzyć kształt garażu. Skleić boki rolek by się nie rozpadało podczas używania. Dekorujemy według własnego pomysłu.

3    Tor przeszkód dla piłeczki.

Jak zrobić?

Potrzebujemy pudełko po butach, rolki, klej i piłeczkę.

Wycinamy z rolek różne kształty imitujące tunele, zjeżdżalnie, bazy, przeszkody.  Wklejamy do pudełka. Wrzucamy piłeczkę i staramy się nią przejść labirynt.

4.         Pojemnik na kredki.

Jak zrobić?

Przygotowujemy kartki A4. Przecinamy na pół. Wystarczy na 2 rolki. Owijamy rolkę i zawijamy końcówki. Sklejamy obie rolki. W razie możliwości staramy się przykleić od spodu karton. Pozwoli to na usztywnienie konstrukcji. Dekorujemy.

5         Lornetka.

Jak zrobić?

Sklejamy dwie rolki ze sobą. Doczepiamy sznurek (jeżeli posiadamy). Dekorujemy.

6         Gra memory inaczej.

Jak zrobić? Odrysowujemy kółka od rolek na kartce. Wycinamy z zapasem 0,5 cm by było miejsce na posmarowanie klejem. Rysujemy  różne obrazki – po 2 sztuki. Przyklejamy wycięte kółka od spodu rolki. Aby utrudnić zadnie starszym dzieciom, możemy narysować nie daw lecz 3 obrazki, które trzeba będzie odnaleźć.

7         Kukiełki

Jak zrobić?

Wykonujemy z rolki po papierze dowolną postać np. Lalkę, kotka, pieska, stworka wg wzoru opisanego w przykładzie nr 1. Doklejamy tu uchwyt wycięty z kartonu lub z patyczka od szaszłyków.

8         Zamki i budowle.

Jak zrobić?

Tu pomysłowość jest główną instrukcją. Każde dziecko może zrobić i zrozumieć temat inaczej. Dlatego przy tym zadaniu polecamy dać dzieciom materiały typu roli, klej, kartki, bibuła itp. I pozwolić działać J

9         Stojak na telefon.

Jak zrobić? Rozpoczynamy pracę od przygotowania rolki. Możemy ja najpierw okleić albo pokolorować. Następnie przecinamy na pół by była niska (wysoka będzie się przewracała). Wycinamy dwa trójkąty po przeciwnych stronach by w ten sposób powstał otwór do wkładania telefonu.

10    Pudełko na prezent.

Jak zrobić?

Pudełeczka wymagają przygotowania pasków papieru, kleju i narzędzi do dekorowania. Mogą to być zwyczajne kredki, ale również różne naklejki, ozdoby, cekiny, druciki itp. Pudełeczka zginamy z oby stron do środka by zablokować możliwość wypadania przedmiotów znajdujących się w środku. Dekorujemy paskami, kredkami i mazakami.

Życzymy miłej zabawy.

Alicja Skrzypiec i Paulina Barnicka